Vietnam Panorama - Sunset over the Perfume River in Hue

Waar sporen uit het verleden worden gewist

Vietnam heeft een oppervlakte van 330.000 km2 en is hierbij iets groter dan Italië.  In het noorden grenst het aan China, in het westen aan Laos en Cambodja.  Het oosten van Vietnam grenst aan de Chinese zee. De vietnamezen delen zelf het land in 3 duidelijke geografische gebieden.

 1. Bac-Bo het noorden
 2. Trung-Bo het midden
 3. Nam-Bo het zuiden

De Vietnamees is van aard gereserveerd en gevormd door yin-yang principe bij het zoeken naar een evenwichtig leven. Bij Uw contacten met Vietnamezen zal het opvallen dat het vooral vrouwen zijn die hiertoe het initiatief nemen Zoals in vele Aziatische landen zijn er in Vietnam meer studerende vrouwen als mannen. Bij het leggen van contacten kunt u de volgende tips u misschien helpen.

 • Samen eten en drinken, nodig hen uit voor de lunch of diner.
 • Laat hun het woord doen zij praten graag over hun land en daar kan u uw voordeel uit halen.
 • Vermijd opmerkingen en spreek geen moeilijke taal u gespreks partner lijd hierdoor gezichtverlies en dat is een afgang in Vietnam en het zal u weinig vrienden opleveren.

Accommodaties zijn ruim voorradig in Vietnam de kwaliteit is van lowbudget tot enkele 5 sterren niveau.

Enkele bezienswaardige plaatsen.

 

 • Dalat
 • De Delta
 • Nha trang
 • Ho Chi Minh
 • Tay Ninh
 • Hanoi

Wil U een jungle tocht of een toch over het platteland maken dan is een bezoekje op voorhand aan de plaatselijke GGD geen overbodige luxe.

In Vietnam komen ziektes als Dysenterie en malaria voor in sommige streken is malaria doodsoorzaak nummer 1. Een andere veel voorkomende ziekte is tuberculose en vooral in het noorden. Het is zoals in vele landen in Azië verstandig om water te drinken uit flessen denk er wel aan dat de flessen dicht moeten zijn. Als u een aangebroken fles heeft (zegel verbroken of stukje plastic gebroken) dan is het raadzaam om deze niet te gaan gebruiken. Wilt u een berg tocht of jungle tocht maken of denkt u er over om met de fiets Vietnam te gaan verkennen dan is het raadzaam om een soort EHBO koffertje of kussentje mee tenemen

Het normale leven in Vietnam is voor de Europeaan is langzaam en soms misschien erg laks. Alles lijkt slovend gedaan te worden. Maakt u vooral niet druk over deze manier van, stress en drukte in het dagelijkse leven is wat wij als Europeanen kennen en wat in Azië niet bestaat.

Afdingen is heel normaal de aan gegeven prijs is niet de prijs welke u gelijk akkoord mee moet gaan. Het spelletje afdingen is leuk terwijl het afdingen in noord Vietnam moeilijker is. In het zuiden en vooral in de Delta zijn veel bedelaars en hel gezinnen leven op straat. In het noorden is bedelen verboden. De criminaliteit is gericht op buitenlanders waar u de dupe kan worden van zakker rollerij, hotelkamer diefstal, en oplichting, berovingen komen er weinig voor en in het noorden is criminaliteit tegen buitenlanders een zeldzaam verschijnsel.

De elektriciteit is gewoon 220 volt maar erg onstabiel zo heeft u licht op uw kamer en zo is het uit. Het geniet de voorkeur een stabilisator mee tenemen een stekker adapter is geen overbodige luxe. Naturisme is verboden in Vietnam het topless zwemmen of geheel naakt is strafbaar en kunt u tot een hoge boete komen testaan. De Vietnamese politie welke de laagst betaalde van Azië zijn ziet hier streng op toe. Toch zijn ze erg behulpzaam maar koop geen agent om in kranten zijn regelmatig telezen over corruptie van topambtenaren, politie mensen. Vietnam is een der weinige landen waar voor corruptie de doodstraf wordt uitgesproken. Verkeers regels zijn er niet het rijden met een auto wordt echter afgeraden maar neem de fiets of brommer. Vietnam heeft kilometers ongerepte stranden waar het goed vertoeven is. De mooiste stranden vind u in Nha Trang, Danang en de noordelijke streek.

Hai phong.

Het tijdsverschil is 5 uur ( zomers en in de winter tijd 6 uur ) welke goed te over bruggen is. Voor vertrek is het wel noodzaak om een goede zonnen brand olie mee te nemen. In Vietnam is geen kwaliteitsproduct tekoop . De zon is in het middag uur gevaarlijk en het wordt te strengste afgeraden om tussen 12.00 en 15.00 uur te zonnen baden. Ook enkele goed muggen insecten middel is een aanrader. Neem voor vertrek altijd contact op met Uw plaatselijke GGD welke U goed kan informeren over de hygiëne en in entingen voor Vietnam

vietnam_p_005