26/10/2015
0

Backpacker die in Australië worden uitgebuit en werken voor een ‘slaven loontje’ in niks nieuws, maar de laatste tijd komt het steeds vaker in het nieuws.

In een reportage in Australië wordt zelfs gesproken over moderne slavernij, laat het AD weten.

160.000 jongeren

Jaarlijks komen er zo’n 160.000 jongeren en jong-volwassenen naar het prachtige Australië waaronder ongeveer 3.500 Nederlanders. Een groot deel van deze groep bekostigd de dure reis door ter pleke tijdelijk werk te zoeken, vaak in de landbouw.

Het rapen van golfballetjes op grote golfvelden of het onkruid wieden in en rond hotels behoort tot de standaard baantjes, zo laten ook Janeck (31) en Jose (29) weten.

Er moeten volle dagen worden gedraaid voor een (omgerekend) uurloon van nog geen 3 euro en 50 cent. Een deel hiervan is in het geval van Janeck en Jose zelfs niet eens uitbetaald.

Janeck (31) die golfballen uit een vijver aan het vissen is

Golfballen uit een vijver vissen – een voorbeeld van een Australisch ‘bijbaantje’

“Zorg ervoor dat alles eerst op papier staat voordat je ergens aan de slag gaat”

Barry Harzevoort van Activity International, een organisatie die backpackers in Australië begeleidt geeft als advies om niet zomaar ergens aan het werk te gaan.

Zorg eerst dat je zeker weet dat je bij een fatsoenlijk bedrijf terecht bent gekomen en dat alles op papier staat. Dingen zoals een Australisch sofinummer en een ondertekend contract zijn een must voordat je gaat werken als buitenstaander!

No comments so far!
Laat een reactie achter